kotona mielenterveys reseptit 29/10/2020

Resepti: Mureat, keskivaikeat juustosarvet

Mureat juustosarvet – AILI

Kasarien, ei vegaanisten reseptien airut täällä taas iltaa. Juustosarvet. Why not?
On tullut ennenkin viljeltyä näitä helppoja ohjeita ; ) Sanoisin, että tämä tipahtaa tekniikkansa takia helposta keskivaikeaan. Näin siis leivot mureat,

Keskivaikeat juustosarvet

200 g jääkaappikylmää voita
6 dl jääkaappikylmiä vehnäjauhoja
2 dl (reilu) kermamaitoa
1 tl hiivaa
ripaus suolaa
Mustaleima Emmental -juustoraastetta
1 kananmuna voiteluun

Tarvitset myös ison (puisen) leikkuulaudan, ison terävän keittiöveitsen, kaulimen ja pullasudin.

1. Jos omistat leivinlaudan, (onhan se leivinlauta, siis sellainen, joka 50-luvun keittiöissä nostettiin laatikoston sivuluukusta pöydälle, kostean rätin päälle…) Leivinlauta siis käyttöön. Mulla ei nyt ole leivinlautaa, mutta olen söhlännyt isolla puisella leikkuulaudalla.

2. Aseta leikkuulaudalle jääkaappikylmä voi. Pilko voi ohuiksi siivuiksi ja kaada siihen päälle jääkaappikylmät jauhot. Jatka pilkkomista. Kokoa leviävää kekoa keskelle leikkuulautaa veitsen terällä. Jatkaa hakkaamista. Hakkaa jauho- voi -seos pienen pieneksi muruksi. Kerää muru laikkuulaudalta taikinakulhoon.

4. Sekoita hiiva kermamaitoon. Kaada neste muruseokseen ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa!

Mureat juustosarvet – AILI

5. Kauli taikinasta ohuehko ympyrä. Leikkaa reuna taikinapyörällä kauniiksi. Jaa ympyrä taikinapyörällä sektoreihin.

6. Asettele juustoraastetta jokaisen sektorin ulkoreunalle. Voit sitoa juustoraastetta sipaisemalla taikinan pintaan kananmunaa. Kääri sarviksi. Voitele kananmunalla ja koristele halutessasi seesaminsiemenillä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, tai kunnes sarvet ovat kauniin kullanruskeita.

Mureat juustosarvet – AILI

Mureat juustosarvet – AILI

Pöytä on katettu – AILI

Nosta ritilän päällä jäähtyneet vielä lämpimät sarvet koriin ja peitä liinalla.

Jätä kännykkä kotiin ja polkaise kahvileivät kainalossa ystävän luo.

—–

Viimepostaukseni oli synkähköä tajunnanvirtaa jumittavan mielen harhaisista keloista. Aina ei mene lujaa.

Synkkyyden alle saattoi hukkua pari tärkeää pointtia.
Hae apua, Pyydä apua, Kuuntele, Jää, Ole läsnä, Ole hiljaa, Älä mitätöi, Puutu ajoissa

Jos jumittaa lievästi, keskivaikeasti tai vaikeasti: Ensinnäkin. Muista, et ole yksin. Jos vain jaksat, pyydä apua, hae apua. Vaikka aina ei siltä tunnu, sitä on tarjolla. Esimerkiksi kirkko tekee aivan uskomatonta mielenterveys- ja perhetyötä. Jäsenkirjoja ei kysellä, ja kyse ei todellakaan ole maailmankatsomuksen tuputtamisesta tai enkeleistä, vaan huippuammattilaisten antamasta avusta.

Miten ihmeessä kohdata toinen ihminen?

Läheisensä menettäneen kohtaamisista on koronan myötä tullut oudohkoja, ei kehtaa koskettaa tai halata. Mene silti näköetäisyydelle ja ilmaise myötäelämisesi. Ja sen jälkeen: nyt tulee tärkeä: pidä kitasi kiinni, mutta älä häviä. Pysy lähellä. Mene käymään ja varaa aikaa. Ole vaan, ei tarvi puhua mitään. Unohda sydänemojit. Soita. Soita uudestaan. Pysy linjoilla.

Käymään voi tietty mennä, vaikka kukaan ei olisi kuollutkaan.

Voimia! Äidilläs oli voimia kun sinua teki. Nyt tuli kerrankin puhelimelle käyttöä. Soita. Mene käymään.

Lunasta luottamus. Kuuntele.

Jos ystäväsi, tuttavasi tai kylänmiehesi näkee sinut niin suuren luottamuksen arvoisena, että jakaa kanssasi traumansa, huolensa tai murheensa: Nyt tulee taas tärkeä: kuuuuntele. Ole hiljaa ja kuuntele. Älä peilaa tapahtunutta itseesi tai muihin vaan yritä edes asettua kertojan asemaan. Älä hyökkää kertomaan mielipidettäsi.

Älä vähättele tai mitätöi toisen kokemusta tai kiirehdi vertaamaan sitä vastaavaan omaasi. Ihmiset kokevat asiat eri tavalla. Vaikka itse asia vaikuttaisi omasta näkökulmastasi mitättömältä, taustalla saattaa olla muita asioita, ja tämä nimenomainen tapahtuma riitti rikkomaan pintajännityksen.

Yritä asettua toisen asemaan

Älä jakele neuvoja pyytämättä. Jos haluat kertoa omista kokemuksista tai ehdottaa ratkaisumallia, voi aloittaa: “En halua mitätöidä kokemustasi, mutta voin esimerkkinä kertoa…” Joskus voi tietysti olla edessä tilanne, jossa näet, että peli kannattaisi viheltää poikki. Mielestäni on vastuullista niin myös tehdä, vaikka helppoa ei tule olemaan.

Valitusta on vaikeaa kuunnella, se on ymmärrettävää.

Toisen asemaan asettuminen on joskus mission impossible. Epäonnistun itse siinä päivittäin, mutta en ole heittänyt kirvestä kaivoon vaan leuka rinnassa painan kohti uusia pettymyksiä 😀

Mukavaa kahvihetkeä:)

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Laura 03/11/2020 at 10:15

  Tämä blogihan on aivan ihana! Löysin sen juuri (vähän hassua reittiä) mutta olen iloinen. Jään lukemaan. Mulla on samoja aiheita, kirjaksi kääntynyt isoäitirakkaus ja sun kanssa yhteinen suutari 🙂

  • Reply Pauliina 07/11/2020 at 18:15

   Hei!
   Kiitos, olipa kiva viesti. Pelastit mun päivän 🙂 Tervetuloa lukemaan <3

  Leave a Reply