kotona kuluttajavalinnat reseptit 14/05/2019

Resepti: Hyvä hirvipasta ei voita kauneuskilpailua, mutta maistuu koko jengille

Tiikkinen salaattikulho on ostettu vintage-liikkeestä Ruotsista

Kesäkukat on istuttamatta ja ikkunat pesemättä. Viimeiset omat mustikat on syöty pakastimesta jo vähän aikaa sitten. Vielä sen (pakastimen) uumenista kuitenkin tekee löytöjä. Viimeksi eilen käteen tarttui kimpale hirveä.

Minulla on onnekkaasti kappale omaa metsää, jonka olen vuokrannut paikalliselle metsästysseuralle sillä ehdolla, että maillani ei kaadeta suurpetoja. Tästä hyvästä saan joka vuosi muovikassillisen hirvenlihaa.

En ole kummoinen lihankäsittelijä enkä riistakokki, mutta hirvipaistin olen vuosien saatossa oppinut valmistamaan. Ruoanlaittoni on edelleen hyvin spontaania, joten parhaiten osaan valmistaa jääpaistin.

 

Paistista riittää ruokaa moneksi päiväksi. Ensimmäisenä päivänä tarjosin sitä belugalinssi–avokado–tomaatti -salaatin kera. Olisi kannattanut odottaa seuraavaan päivään, koska linssit ovat parhaimmillaan maustuneina… Toisena päivänä kehittelin erittäin helpon pastan. Näin se menee:

Hirvipasta

Tarvitset:

– moniväristä esim. Farfalle tai Fusilli -pastaa sopivan määrän / syöjä

– suolaa keitinveteen

– nokareen voita

– kypsää hirvenpaistia viipale tai pari / syöjä

– lorauksen kermaa

– ruokalusikallisen Tartar-kastiketta

– tuoretta rosmariinia hienoksi hakattuna (tai kokonainen pieni oksa)

– Parmesan-raastetta

– mustapippuria myllystä

– hiutalesuolaa

Keitä pasta suolatussa runsaassa vedessä ohjeen mukaan melkein valmiiksi. Sillä välin kun pasta porisee, voit valmistella kastikkeen. Kuumenna korkeareunaisella pannulla tai kasarissa nokare voita, leikkaa ohuet hirvenpaistisiivut vielä ohuiksi viipaleiksi ja lisää pannulle. Kääntele hetki. Lisää lusikallinen tartar-kastiketta, loraus kermaa, lähes valmiit valutetut pastat ja kiehauta hetki. Alenna lämpötilaa ja lisää sekaan erittäin hienoksi hakattu rosmariini. Raasta päälle Parmesan-juustoa ja rouhi pippuria myllystä. Tarjoa pasta heti salaatin kera. Suolaa voi halutessaan lisätä pöydässä.

Parmesan-juuston (sekä sitrushedelmien kuoren ja monen muun) raastamiseen paras raastin on niin kutsuttu kapea mikroteräraastin. Ostin omani ruokakauppa–raaka-aine -fanittajan taivaasta eli K-Supermarket Mustapekasta Oulunkylästä. En ihan käsitä miten olen ennen tullut toimeen ilman mikroteräraastinta.

Tarjosin tartar-kastiketta edellisellä aterialla. Nopea kokki voi korvata sen lisäämällä pastaan nokareen ranskankermaa, muutaman kapriksen ja hakattua sipulia. Kastikkeen ohje on kirjasta Hanna G kokkaa, jossa se oli leivitetyn turskan ihanana parina. Toimii mainiosti myös muissa yhteyksissä. Minulla ei tällä kertaa ollut kaapissa kaikkia kastikkeen aineksia, mutta tässä ulkomuistista ne aineet, joita nyt käytin:

Hanna G:n tartar-kastike lyhennettynä versiona (tarkat määrät ja ainekset Hannan kirjassa)

– puolet majoneesia (nyt käytin vegaanista majoneesia, yleensä käytän Hellman´s-majoa)

– puolet ranskankermaa

– salottisipulia hienoksi hakattuna

– rakeista Dijon-sinappia

– sileää Dijon-sinappia

– kapriksia hienoksi hakattuina

– sitruunamehua

– pippuria myllystä

– suolaa maun mukaan

Sekoita ainekset keskenään. Tarkista maut ja tarjoa.

Lapsille usein maistuu pasta sen kaikissa muodoissa. Monivärisyys tuo hauskan lisäsäväyksen. Lainaan Tom Pöystiä ja ilmoitan, että ketsuppi on loppu. Jostain se pirulainen aina kuitenkin kaivetaan esiin.

Lopuksi palaan vielä hirveen. Jääpaistin on varmaan alunperin kehittänyt keittäjä, kotitalousharjoittelija, sisäkkö tai talon emäntä joka on unohtanut ottaa paistin sulamaan. Jääpaistin ohje on vihkosesta Glorian toinen paras ruokakirja, joka on koottu rakastetun ja vihatun Gloria-lehden 10 parasta ruokaa -palstasta. Jotakuinkin näin Maria Planting sen tekee:

Jääpaisti hirvestä

Hirvipaisti nostetaan umpijäässä 150-asteiseen uuniin n. tunniksi. (Nosta paisti ritilälle ja laita sen alle uunipelti. Hyvä kikka on lisätä uunipellille vettä, koska paistista putoaa kypsymisen aikana hieman nestettä pannulle, ja ilman vettä se kuivuu ja tarttuu pannuun kiinni.) Tämän jälkeen lämpötilaa alennetaan 80-asteeseen. Kun paisti on kyllin kypsä, siihen tökätään paistimittari. Kun mittari osoittaa 70 astetta, paisti on läpikypsä.

Upota kypsä paisti mieluiten muutamaksi tunniksi voimakkaaseen lihaliemeen, jonka olet maustanut lempimausteillasi.

Murskasin tällä kertaa liemeen morttelissa rosmariinioksia, joka kyllä sopii hirvellekin hyvin.

Minä poistin paististani molemmilta puolilta pintakalvot ennen siivuttamista. Paisti kannattaa leikata terävällä veitsellä ohueksi, poikkisyin.

Erilaisille hirviruoille kannattaa tietysti kysellä suosituksia alkoholiliikkeestä. Tällä kertaa jääkaapin ovessa oli viikonlopun jäljiltä Alkon tilausvalikoiman Muscat Alsacesta, joka kommunikeerasi riistapastankin kera moitteettomasti.

You Might Also Like

Leave a Reply